fbpx

De balans tussen werk en privé. Keuzes maken. Timemanagement. Alle ballen in de lucht willen houden. Het is voor velen van ons één van de belangrijkste uitdagingen in ons leven, zeker zodra de kinderen komen. Praktisch al mijn klanten worstelen met het werk-privé vraagstuk. Reden genoeg om weer eens een blog over dit onderwerp te schrijven.

Doordat velen van ons de kunst van jezelf-voor-de-gek-houden erg goed beheersen en steeds meer bedreven zijn geraakt in het ‘rationaliseren’ van ons leven, zijn werk- en privézaken nog sterker uit balans geraakt.

Geluk ontglipt?

Zelfs als er mensen zijn die van je houden en waarvan jij houdt en je leuk en zinvol werk hebt, kan het geluk je zo maar ontglippen als je werk en gezin/privé niet in evenwicht houdt. En wat is dan evenwicht en wanneer is het voor jou het juiste evenwicht? Lastige vragen en voor iedereen ligt het antwoord anders. Het is in ieder geval voor velen van ons (ik zie het aantal moeders met ambitie dat bij mij komt voor coaching ?), niet makkelijk.

Een veeleisende bedrijfscultuur, functies waar je fulltime beschikbaar voor moet zijn, verplichte avondactiviteiten. En daar doen we zelf vaak nog een schepje bovenop door onszelf druk op te leggen. We willen per se hogerop op de carrièreladder, steeds meer verdienen, een hele goede collega zijn, een goede moeder, een goede partner, een goede vriendin….noem maar op.

En wanneer zie ik het fout gaan? Als mensen geluk en de eenzijdige kant van succes door elkaar heen gaan halen. En vaak sluipt dit onopgemerkt in je leven. Totdat de burn-out of iets anders ingrijpends uit ons leven ervoor zorgt dat het lichaam op de noodrem trapt.

Grote kans dat jij jezelf nu ook voor de gek houdt. Als ik aan vrouwen die worstelen met de balans, vraag hoeveel tijd ze thuis doorbrengen dan bespeur ik altijd aarzeling, gestotter en onzekerheid als ze antwoorden. We willen als moeders met ambitie, o zo graag het leven houden zoals het was. Met veel aandacht voor vrienden, uitjes en een intensieve en veeleisende baan. Maar is dat nog realistisch en is het voor jezelf nog haalbaar?

Als ze beseffen dat ze (volgens hun eigen normen, want dat ligt voor iedereen anders) te veel tijd op kantoor besteden, troosten ze zichzelf met de gedachte dat hun tijd buiten het werk ‘quality-time’ is. Alsof ze zichzelf ervan proberen te overtuigen dat niet de kwantiteit die ze bij hun gezin doorbrengen telt, maar de intensiteit en kwaliteit ervan. Misschien doe jij dat ook wel. Geloof jij dan echt wat je zegt? En zijn jouw gezinsleden het hier mee eens? Blijft de balans goed en ervaar je veel geluk? Of verzand je in het dilemma?

Financiële onafhankelijkheid en van toegevoegde waarde zijn

Veel hoogopgeleide vrouwen zie ik worstelen met dit dilemma. Hun hoofddoel voordat de kinderen kwamen, was eigenlijk altijd financiële onafhankelijkheid en van toegevoegde waarde zijn. Omdat er vroeger thuis misschien weinig geld was, omdat het lijkt alsof meer geld gelukkiger maakt, omdat in onze tijd de moeder vaak thuis was, omdat we tenslotte een goede opleiding hebben gehad en niet voor niets hebben gestudeerd…. Opgevoed met de norm dat vrouwen hun eigen boontjes moeten kunnen doppen en dat een slimme meid op de toekomst is voorbereid. “Zorg dat je nooit afhankelijk wordt van een man”, ik hoor het mijn moeder nog zeggen. Het vele en harde werken heeft ons vaak heel veel gebracht. Op zich niets mis mee natuurlijk. Maar maakt het ons, nu we ook moeder zijn, nog het meest gelukkig? En daar komt het dilemma weer om de hoek kijken!

Gevangen in het dilemma

Het lastige is dat wanneer je jezelf gevangen hebt laten zetten in dit dilemma, je niet meer weet hoe je hier zelf uit kunt komen. Want zodra de behoeften aan financiële zekerheid vervuld zijn, komen er weer nieuwe behoeften op. Een nog groter huis, nog meer vakanties, nog duurdere kleding, nog duurdere auto…noem maar op. Niets menselijks is ons vreemd. Het is nou eenmaal zo dat als mensen meer geld bezitten, ze elke keer weer meer willen. Zonder het besef dat geluk niets kost. (Even een uitstapje, maar ken je de serie “Harkum” van BNN-VARA? Als deze blog je aanspreekt, echt een aanrader! Wat als de armste gemeente van Nederland opeens de rijkste wordt? Mooie en doeltreffende serie. Maar dat terzijde ?).

En terwijl mensen steeds meer en meer en bovendien alles willen en er alles aan doen om dat voor elkaar te krijgen, houden ze zichzelf voor om binnenkort echt minder te gaan werken. Straks, als ze meer tijd hebben, dan pakken ze hobby’s weer op. Dan gaan ze weer echt doen wat ze leuk vinden. Dan gaan ze eindelijk die leuke studie volgen wat ze vroeger stiekem ook al wilden, maar waarvan gezegd werd dat je daar geen droog brood mee kon verdienen. Later, als er genoeg geld is (wanneer is dat?) dan pas gaan ze doen wat ze echt leuk vinden en eindelijk de stap wagen om hun dromen te verwezenlijken. Om eindelijk hun eigen bedrijf te starten! Om eindelijk te gaan doen waar ze blij van worden en energie van krijgen.

Maar dat moment komt nooit. En intussen gaat het leven verder, jaar in en jaar uit. De kinderen worden groter en jij wordt ouder.

Ook mensen die hun werk super interessant vinden en daardoor meer werken dan ze eigenlijk willen, hebben eigenlijk een soort van wissel op de toekomst getrokken. Althans, dat hopen ze.

Leven in het hier en nu

En heel soms is daar dat moment dat men in het hier en nu wil zijn, maar dan houden we onszelf voor dat we die luxe niet hebben.

Die presentatie moet ik namelijk eigenlijk wel geven, want dat staat goed op mijn CV….. ondanks dat je ontbreekt op de verjaardag van je dochter. Of die opleiding moet ik volgen om een management positie te krijgen…. jammer alleen dat ik dan iedere voetbal wedstrijd van mijn zoon mis op zaterdag.

Terug naar die keuzes. Ik snap dat die soms best moeilijk zijn. Zeker als je baan of carrière op het spel staat. Maar mensen vergeten daarbij dat ook het gezin op het spel staat. Kinderen worden snel groot, voordat we het weten leiden ze hun eigen leven en hebben we daar nog maar geringe invloed op. Dan maar hopen dat we ze goed hebben voorbereid op het leven. Als we te weinig tijd met ze door hebben gebracht toen ze klein waren, wat houd je dan later over?

Weet dat alles te maken heeft met keuzes maken. En die keuzes bewust maken! Dat is eigenlijk het belangrijkste wat ik hiermee wil zeggen; zorg dat je de keuzes die je maakt heel bewust maakt. En volg daarbij je hart/je onderbuikgevoel. En welke beslissing daar dan ook uit voort komt, je weet dat de keuze bewust gemaakt is en dus de goede uitkomst is voor jou!

Een leven dat voldoening geeft, kan alleen in het heden plaatsvinden

Begrijp me goed, ik wil wegblijven van de discussie hoeveel uur goed is om te werken in de week terwijl je ook een gezin hebt. Of hoeveel dagen het oké is om je kind naar de opvang te brengen. Die keuze is aan jou en te partner om samen te maken. Wat ik je graag mee wil geven is dat een leven dat voldoening geeft, alleen in het heden kan plaatsvinden. Veel te veel mensen leven niet in het hier en nu, maar stoppen vooral energie in grip krijgen op de toekomst. Rekening houden met de toekomst is uiteraard verstandig. Maar als er teveel energie naar de toekomst gaat, ontglipt je wat je nu hebt. Hoe erg is het besef dat tijd schaars is?

Speciale momenten met het gezin zijn essentieel voor ieders geluk. Op momenten en belevenissen kun je terugkijken, als een prettige herinnering. En blije, gelukkige mensen….daar kun je er nooit genoeg van hebben.

Op geen enkele grafsteen staat: “was zo’n goede en waardevolle collega”.  Wel staat er, hoop je: “was zo’n lieve en toegewijde moeder. We zullen je missen mama”. In mijn coachtrajecten Moms in Business en Moms@Focus zit steevast de oefening “wat als je 80 bent”. Wat als je 80 bent en terugkijkt op je leven. Waar ben je dan trots op en wat hoop je voor elkaar te hebben gekregen? Ik kan je verzekeren, gegarandeerd mooie en transformerende inzichten tot gevolg!

Zorg voor een goede balans en ervaar geluk!

Dus zorg ervoor dat die balans tussen werk en gezin/privé voor jou klopt! Maak bewuste keuzes en ga doen waar je gelukkig van wordt! Stel niet uit tot later. Besef dat tijd schaars is. Laat (schijn)zekerheid niet regeren over jouw wensen. Volg waar je energie van krijgt en wat je leuk vindt om te doen. Dan voelt werken ook minder als werken. Creëer voor jezelf de vrijheid en dus flexibiliteit om te werken wanneer, waar, met wie en hoe je wilt. Zodat er genoeg tijd overblijft voor je gezin en jezelf. Vanuit die vrijheid en flexibiliteit kan balans ontstaan. De voor jou geschikte balans tussen werk en gezin.

Een eigen bedrijf, je eigen baas zijn, geeft die flexibiliteit en daarmee vrijheid om te werken op jouw manier, om te werken wanneer je wilt, met wie je wilt en waar je wilt. Hoe je dat doet, leg ik je o.a. uit in mijn blog Hard skills, soft skills en het mompreneurship!
Uiteraard kan dat ook met bepaalde banen in loondienst. Een eigen bedrijf is niet de enige manier, wel een hele leuke ?.

Ben jij tevreden over je werk-privé balans? En hoe bewust heb jij je keuzes gemaakt?

Lieve groet,
Paula Snippe
Business- en Loopbaancoach

PS. Is jouw eigen bedrijf misschien wel de volgende stap voor jou, maar weet je niet wat, waarin en hoe je dit procesmatig en inhoudelijk moet aanpakken? En kun je wel wat hulp en inspiratie gebruiken? Download dan gratis mijn e-book en ontdek de 10 essentiële stappen naar een Mom in Business.

Wil jij ook meer vrijheid, flexibiliteit en balans met je eigen bedrijf?

Vraag dan hier het e-book
"In 10 stappen een Mom in Business"
 aan!
Ik wil ook tips ontvangen over het moederschap & ondernemen
& ontvang NU het e-book cadeau!

Geen spam! En je kunt je op ieder moment uitschrijven onderaan iedere mail.
Uiteraard borg ik je privacy. Kijk hier voor mijn Privacy Statemenen Algemene Voorwaarden

x

Kies zelf jouw gebruikservaring!
Door het gebruik van cookies kunnen wij onze site beter later werken en jou relevante informatie laten zien via video's en social media.
Door akkoord te gaan, accepteer je het gebruik van cookies in overeenstemming met ons privacy statement.

Ik accepteer Ik weiger Privacy statement